Lakridsis – både med og uden ismaskine

Nu er varmen her!

Så er det bare med at få banket støvet af ismaskinen, for nu skal der dælme laves is.

Her blev det en lakridsis på en klassisk creme anglaise og lækkert lakridspulver. Har du ikke en ismaskine, så frygt ej, for der følger også en opskrift på lakridsparfait med i indlægget!

En parfait er i mange henseender en langt simplere is at lave. Du skal hverken lave creme anglaise (så ingen chance for skilt is!) eller sørge for at piske den under indfrysning. Det giver dog en federe is, da den skal laves på ren fløde i stedet for en blanding af fløde og sødmælk.

Er du ikke til lakridsis, så har jeg heldigvis andre opskrifter på is her på bloggen:

Lakridsis2

 

Lakridsis

  • 350 g sødmælk
  • 350 g fløde
  • 130 g æggeblomme
  • 200 g sukker
  • 20 g lakridspulver
  • 1/4 tsk salt

Start med at hælde sødmælk og fløde i en stor gryde. Hæld halvdelen af sukkeret i og lad det lægge sig på bunden. Der skal ikke røres. Sæt gryden over varmen og lad blandingen koge op. Sukkeret sørger for, at det ikke brænder på i bunden.

Pisk imens æggeblommerne med den anden halvdel af sukkeret og lakridspulveret. Når de er skummende hældes den kogende mælkefløde over lidt af gangen under fortsat piskning til det hele er blandet sammen. Kom salt i og hæld ismassen tilbage i gryden og rør konstant indtil det når 85 grader. Så er massen legeret.

Kør ismassen på ismaskine.

Så er det bare at kugle op og servere. Isen går også godt til frugt, f.eks. pærer eller pæretærte.

Isen kan også laves som parfait, hvis du ikke ligger inde med en ismaskine.

Nogle gange synes jeg, at fedmen i en parfait går ind og overtager grundsmagen af den is, du laver, men lakridsis kan bære det.

Lakridsparfait

  • 1/2 liter fløde
  • 100 g æggeblommer (brug pasteuriserede, hvis du ikke vil spise rå æg)
  • 150 g sukker
  • 15 g lakridspulver
  • 1/4 tsk salt

Pisk æg og sukker skummende og pisk lakridspulveret og saltet i.

Pisk i en anden skål fløden til en blød skum. Den skal ikke være knoldet og stiv.

Vend fløden i æggemassen og smag den til. Måske vil du have mere lakrids i.

Når du er tilfreds med smagen (og inden du har spist det hele) hældes parfaiten i en metalform, dækkes med film og fryses minimum 5 timer.

Tag parfaiten ud en halv time inden den skal spises og lad den tø let i køleskabet. Så har den en super konsistens!

Lakridsis1

Ligger du ikke lige inde med kræmmerhuse, så kan isen jo også fint serveres i en skål.Lakridsis

Madimperiet

One Comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *